Po dÅ‚ugim weekendowym kulinarnym szaleÅ„stwie czas na detoks:) Oczyszczenie miaÅ‚o być z pomocÄ… szpinaku, ale na sklepowej półce zamiast niego tym razem tkwiÅ‚ jarmuż. No to wzięłam bez wahania. Najważniejsze, że byÅ‚ zielony, bo wizjÄ™ koktajlu o takim kolorze miaÅ‚am w gÅ‚owie. W koÅ„cu wiosna w rozkwicie, choć pogoda zdaje siÄ™ o tym nie pamiÄ™tać:) Dalsze zakupy szÅ‚y już szybko, bo wedÅ‚ug prostego klucza – to, co zielone, trafiaÅ‚o do  koktajlu. Efekt? Jest pysznie. OrzeźwiajÄ…co. EnergetyzujÄ…co. Tego mi byÅ‚o trzeba, by dobrze rozpocząć tydzieÅ„:)
Jarmuż po latach nieobecnoÅ›ci – wraca. I to z przytupem. Zalega dumnie w zwykÅ‚ych sklepach, tuż obok saÅ‚aty czy innej kapusty. Bardzo dobrze, bo na nasz organizm ma wpÅ‚yw niesamowity. Także kto nie próbowaÅ‚, niech przeÅ‚amie nieÅ›miaÅ‚ość i posmakuje. Warto zaryzykować!
Składniki:
- 250 g świeżego jarmużu
- awokado
- 3 gruszki
- pół szklanki świeżej mięty
- pół limonki
- szklanka mleka kokosowego
- 2 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej
- łyżka niesolonych ziaren słonecznika
Słonecznik zalać mlekiem kokosowym i odstawić na kwadrans. Jarmuż umyć i oczyścić, podzielić na małe części, dodać pokrojone awokado, obrane i pokrojone gruszki, liście mięty i zmiksować. Wodę wymieszać z smlekiem kokosowym, potem zalać zieloną masę i ponownie zmiksować. Doprawić sokiem z limonki. Schodzić w lodówce. Jeśli macie potrzebę, dosłodzić -miodem lub brązowym cukrem.
Inne nasze przepisy z jarmużu znajdziecie tutaj:
3 komentarze
dr.Volla says:
Jesteś niesamowicie pomysłowa, zazdroszczę :) A koktajl wygląda pysznie, idę dziś na poszukiwania jarmużu :)
Michał says:
Jak tylko uda mi się znaleźć jarmuż to taki koktajl sobie przygotuję :)
jemappelleclaudine.blogspot.com says:
Jarmuż mnie trochę zniechęca, ale reszta składników jak najbardziej w moim typie ;)