Po długim weekendowym kulinarnym szaleństwie czas na detoks:) Oczyszczenie miało być z pomocą szpinaku, ale na sklepowej półce zamiast niego tym razem tkwił jarmuż. No to wzięłam bez wahania. Najważniejsze, że był zielony, bo wizję koktajlu o takim kolorze miałam w głowie.   W końcu wiosna w rozkwicie, choć pogoda zdaje się o tym nie pamiętać:) Dalsze zakupy szły już szybko, bo według prostego klucza – to, co zielone,  trafiało do  koktajlu. Efekt? Jest pysznie. Orzeźwiająco. Energetyzująco. Tego mi było trzeba, by dobrze rozpocząć tydzień:)

koktajl z jarmużu

Jarmuż po latach nieobecności – wraca. I to z przytupem. Zalega dumnie w zwykłych sklepach, tuż obok sałaty czy innej kapusty. Bardzo dobrze, bo na  nasz organizm ma wpływ niesamowity. Także kto nie próbował, niech przełamie nieśmiałość i posmakuje. Warto zaryzykować!

koktajl z jarmużu

Składniki:

  • 250 g świeżego jarmużu
  • awokado
  • 3 gruszki
  • pół szklanki świeżej mięty
  • pół limonki
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej
  • łyżka niesolonych ziaren  słonecznika

Słonecznik   zalać mlekiem kokosowym i odstawić na kwadrans. Jarmuż umyć i oczyścić, podzielić na małe części, dodać pokrojone awokado, obrane i pokrojone gruszki, liście mięty i zmiksować. Wodę wymieszać z smlekiem kokosowym, potem zalać zieloną masę i ponownie zmiksować. Doprawić sokiem z limonki. Schodzić w lodówce. Jeśli macie potrzebę, dosłodzić -miodem lub brązowym cukrem.

1koktajl z jarmużu

 

Inne nasze przepisy z jarmużu znajdziecie tutaj:

pesto

koktajl

chipsy

risotto z jarmużem i dynią

 


NapojePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze