Białą pavlovą i bezowy tort Dacquoise piekę stosunkowo często na różne okazje, ale sama niestety ich nie jem ze względu na cukier.
PróbowaÅ‚am kilkukrotnie zrobić bezÄ™ bez cukru, zastÄ™pujÄ…c jÄ… fruktozÄ…, ale niestety zawsze byÅ‚a klapa. I to dosÅ‚owna, bo beza byÅ‚a oklapÅ‚a, rozpÅ‚ywaÅ‚a siÄ™, tworzÄ…c naleÅ›nik a nie spód do ciasta ;) Przy okazji tych eksperymentów popsuÅ‚am mÅ‚ynek do kawy przyjaciół (którzy zadeklarowali siÄ™, że mi zmielÄ… fruktozÄ™ na puder) a nastÄ™pnie mojej siostry (tak Siostro, nawet chyba o tym nie wiesz – wybacz :)). Tym razem spróbowaÅ‚am z ksylitolem, rozdrabniajÄ…c go w blenderze i wyszÅ‚a! Jeszcze nie idealna, ale już dzielÄ™ siÄ™ przepisem, bo obiecaÅ‚am i już na tym etapie mogÄ™ polecić wszystkim, którzy nie mogÄ… jeść cukru.
Na tę bezę (bez cukru) czekałam 9 lat, więc tym razem z nikim się nią nie podzieliłam, będę ją sobie dawkować i się delektować :)
Dlaczego beza z rabarbarem i pistacjami? SkÄ…d takie połączenie? Po pierwsze, pojawiÅ‚ siÄ™ już rabarbar, moja kulinarna miÅ‚ość :) Po drugie, chciaÅ‚am spróbować upiec bezÄ™ bez cukru, po trzecie przypomniaÅ‚am sobie o połączeniu rabarbaru z pistacjami i bezÄ… z restauracji Billa Grangera w Londynie. Niewiele wiÄ™c siÄ™ myÅ›lÄ…c zrobiÅ‚am to, co widać – to zdecydowanie moje smaki :)
Bezę piekłam tak, jak biała pavlovą. I tu uwaga: gdy była w piekarniku, musiałam wyjść z domu, zostawiając tylko instrukcje, kiedy wyłączyć piekarnik ;) Gdy wróciłam wieczorem, beza była miejscami lepiąca, nieco gumowa. Zdecydowanie mnie to nie zadowalało :( Włączyłam zatem piekarnik jeszcze na 50 stopni na 20 minut i potem zostawiłam w zamkniętym, zgaszonym piekarniku. Rano była suchutka, aż za bardzo momentami ;)
Na przyszłość (to uwaga dla mnie ;)) lepiej ją piec w niższej niż 150 stopni temperaturze gdyż jest mała i szybko się rumieni) i najwyżej nieco dłużej. Będę eksperymentować :)
Jeśli chodzi o smak, to beza na ksylitolu smakuje nieco inaczej. Uwaga: ksylitol ma właściwości przeczyszczające, więc nie zjadajcie naraz całej bezy, choć trudno będzie się powstrzymać ;)
Składniki:
- 3 białka
- 100g ksylitolu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300ml śmietany 30% (najlepiej nie UHT, czyli w kubku, nie w kartonie)
- 150g rabarbaru
- 150ml wody
- 30g ksylitolu
- garść pistacji
Sposób przygotowania:
- Zmiel ksylitol. Najlepiej w młynku do kawy, jednak bałam się zaryzykować (spaliłam w ten sposób już 2 młynki, próbując zrobić puder z fruktozy) i rozdrobniłam ksylitol blenderem (w takim pojemniku, jak do robienia pesto).
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Białka ubij na sztywno. Ale tak naprawdę na sztywno, ubite białka w dotyku mają być mocno sprężyste i nie przypominać piany.
- Stopniowo dodawaj ksylitol, dosłownie po łyżce, cały czas miksując białka. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i mąki i zamieszaj łyżką (lub mikserem na niskich obrotach).
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nałóż ubite białka w okrąg wielkości talerzyka deserowego (jak chcesz, możesz na papierze odrysować talerz), robiąc wgłębienie.
- Piecz bezÄ™ bez cukru w 180 stopniach przez 5 minut i zmniejsz temperaturÄ™ do 150 stopni i piecz 1 godzinÄ™ i 15-30 minut.
- Wyłącz piekarnik i zostaw bezę do ostygnięcia (w zamkniętym piekarniku) przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
- Rabarbar umyj (nie obieraj!) i pokrój na ok.3-4cm kawaÅ‚ki. Zagotuj wodÄ™ z ksylitolem, dodaj rabarbar i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw rabarbar tak dÅ‚ugo, aż zmiÄ™knie – u mnie wystarczyÅ‚o 5 minut. Gdy rabarbar bÄ™dzie miÄ™kki, ale nie rozpadajÄ…cy siÄ™, odcedź go i ostudź. PowstaÅ‚y pÅ‚yn zachowaj, przyda siÄ™ do zrobienia lemoniady :)
- Pistacje obierz (również ze skórki) i posiekaj niezbyt drobno.
- Ubij śmietanę na sztywno.
- Na bezę wyłóż śmietanę (nakładając we wgłębienie i na wierzch), ułóż rabarbar i posyp słonymi, posiekanymi pistacjami.
Czasem tak niewiele do szczęścia potrzeba: kawałek bezy po tylu latach niejedzenia potrafi zdziałać cuda. I do tego pierwsze szafirki w tym roku :)
6 komentarzy
foodmania says:
genialne!
gin says:
Cudownie :) To musiało być przeżycie :)
Link8 says:
Interesujący przepis warto go spróbować. Ze zdjęć wygląda smakowicie.
Bea says:
Próbowałam robić bezę na ksylitolu i erytrolu, ale wychodzi kiepsko. Jest trochę jak gąbka a prawdziwa pavlova jest krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku. Zastanawiam się czy te słodziki nie są za ciężkie. Jaka jest Twoja?
Agata says:
ZmieliÅ‚as ksylitol? jesli nie, to może tu tkwi przyczyna. Albo za krótko piekÅ‚aÅ› – poczatkowo zrobiÅ‚am ten błąd. Po dopieczeniu byÅ‚a krucha na zewnÄ…trz, dokÅ‚adnie jak prawdziwa pavlova. Tylko smak nie ten ;)
R says:
Też wÅ‚aÅ›nie próbowaÅ‚am i nic z tego nie wyszÅ‚o… Beza w ogóle nie wyschÅ‚a, zrobiÅ‚o siÄ™ z niej biaÅ‚o żółte bÅ‚oto spod którego wyciekaÅ‚a woda, wszystko byÅ‚o robione jak w przepisie :-/ masakra :'( :'( :'(