Razowy chleb z bakaliami

Niedawno spędziłam weekend w Łodzi (tu możecie zobaczyć zdjęcia), typowo turystycznie i kulinarnie :) Po raz kolejny zachwycona byłam Off Piotrkowska i tym, że w każdej knajpie podają pieczywo własnego wypieku. Dostałam też polecenie z Wrocławia, aby koniecznie przywieźć chleb bakaliowy z Drukarni :) jest on pyszny i nie brakuje w nim dobroci :)

ZastanowiÅ‚am siÄ™, dlaczego sama do tej pory nie upiekÅ‚am takiego chleba :) Niewiele myÅ›lÄ…c chwyciÅ‚am zakwas z lodówki, który niestety padÅ‚, gdyż przez dÅ‚ugi czas go nie dokarmiaÅ‚am (takie sÄ… skutki licznych wyjazdów i dodatkowych zajęć i bywania w domu jako gość :/). ChwyciÅ‚am wiÄ™c za drożdże i  książkÄ™ Piotra Kucharskiego Chleb – domowa piekarnia” (już Wam kiedyÅ› wspominaÅ‚am, że wg mnie to najlepsza książka o chlebie na polskim rynku). OdnalazÅ‚am przepis na chleb razowy z jabÅ‚kiem i go zmodyfikowaÅ‚am. BaÅ‚am siÄ™, że chleb nie uniesie wiÄ™cej bakalii, ale po upieczeniu wiem, że można dać jeszcze wiÄ™cej :)

Razowy chleb z bakaliamiChleb wyszedł dokładnie taki, jaki chciałam :) Pyszny, słodki od bakalii z chrupiącą skórką. Idealny do zjedzenia z konfiturą z czarnego bzu, lub jeśli możecie, z miodem. Nie ukrywam, że smakuje wyśmienicie tylko z wiejskim masłem. Cieknie mi ślinka na samą myśl, chyba znowu upiekę :)

Razowy chleb z bakaliami

Składniki (na 1 chleb pieczony w dużej keksówce):

Zaczyn:

  • 20g drożdży
  • 100 ml letniej wody (dobrej jakoÅ›ci, mineralnej lub przegotowanej lub z filtra)
  • 100g mÄ…ki pszennej chlebowej
  • 2 Å‚yżki syropu z agawy (jeÅ›li jecie miód, możecie go użyć)

Ciasto właściwe:

  • 300ml wody
  • 500g mÄ…ki pszennej razowej
  • 1,5 jabÅ‚ka startego na grubych oczkach
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 100g orzechów wÅ‚oskich
  • 50g żurawiny
  • 50g rodzynek
  • 8 suszonych Å›liwek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Gdy zaczyn jest już gotowy, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto ręką. Będzie klejące, nie przejmujcie się tym :)
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok.2 godziny, ciasto podwoi swoją objętość (lub urośnie jeszcze bardziej, tym lepiej).
  4. Keksówkę (dużą lub 2 małe) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Keksówkę przykryjcie, ale tu uwaga, bo ciasto mocno rośnie i może przykleić się do folii. Dlatego ja podnoszę do góry wystający z keksówki papier do pieczenia (tworząc rant) i dopiero przykrywam ciasto ściereczką.
  5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, ciasto natnij w romby (najlepiej nożykiem chirurgicznym).
  6. Nagrzany piekarnik spryskaj kilkakrotnie wodą (spryskiwaczem do kwiatków), aby naparować piekarnik, włóż keksówkę i piecz ok 40-45 minut.
  7. Chleb wyciągnij z piekarnika, wyciągnij z keksówki i studź na metalowej kratce (np. tej z piekarnika).

Rada:

  • Po ostygniÄ™ciu chleba, możesz zamrozić np. poÅ‚owÄ™ lub 1/3. Ja dosyć czÄ™sto tak robiÄ™, by mieć „na czarnÄ… godzinÄ™”, gdy nie zdążę upiec chleba. Taki rozmrożony chleb jest i tak dużo lepszy od kupnego

Razowy chleb z bakaliami


PieczywoPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Ela says:

    Mam pytanie. Czy drożdże mają być świeże? Bo chyba nie te suszone. 20 g to wydaje się jakoś sporo jak na jeden chlebek. Choć przyznam, że mam doświadczenie tylko z chlebem na zakwasie. Może wypróbuję ten przepis z zakwasem? Choć chciałabym też spróbować upiec dobry chleb na drożdżach.

    • Agata says:

      W przepisie są użyte świeże drożdże. 20g świeżych drożdży to nie jest dużo, to jest 1/5 klasycznego opakowania (zwykle drożdże pakowane są po 100g) :) Powiedziałabym, że wręcz niewiele ich tu jest. Przypomniałaś mi o tym chlebie, sama zrobię go ponownie na dniach! Na zakwasie będzie na pewno pyszny, jednak trudno mi podać proporcje, bo go akurat nie robiłam w ten sposób.

  2. Ela says:

    Dziękuję bardzo za informację. Co do zakwasu to dam radę, piekę taki chleb od kilku lat :). Natomiast chciałabym jednak spróbować upiec chleb na drożdżach. Dziękuję i pozdrawiam. Przy okazji, bardzo fajna strona. Gratuluję i będę śledzić.