Jagielnik kokosowy bez pieczenia (bez laktozy i bez cukru)

Kasza jaglana przeżywa swój złoty okres, jest popularna, zdrowa i często stosowana w kuchni przez osoby dbające o zdrowy styl odżywiania. Stosowana na sypko, zapiekana na słodko do przyrządzenia jaglanek,   ciast, burgerów czy puddingów. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, nie jest wskazana dla mnie, ale korzystam z niej, gdy przygotowuję posiłki dla innych. W tym przypadku szukałam inspiracji na wegańskie ciasto. Znalazłam ją na blogu weganki i zrobiłam ze swoimi zmianami.

Jagielnik kokosowy bez pieczenia (bez laktozy i bez cukru)

Jagielnik kokosowy jest bardzo kremowy, wilgotny. Smak kokosu idealnie podbija ananas, wybrałam w zdrowej, liofilizowanej wersji, nadając chrupkość. Ananas liofilizowany zawiera 10% błonnika, bogactwo witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, B6, PP oraz cenne antyoksydanty.

Jagielnik kokosowy bez pieczenia (bez laktozy i bez cukru)

Składniki (na mała tortownicę o średnicy 18 cm):

spód

  • pół szklanki płatków owsianych lub orzechów
  • 8 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

masa

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego, nie mleka w puszce)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki pulpy kokosowej (która zostaje z robienia mleka kokosowego), jeśli nie macie, dajcie wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni
  • 1 puszka (400 ml) schłodzonego mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki syropu z agawy lub syropu ryżowego (do smaku)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy

 

  • 3 łyżki masła orzechowego (zwracajcie uwagi na % orzeszków, powinno być ich jak najwięcej, takie z 70% odpuście sobie, użyłam bez cukru i bez soli, z 94% orzeszków)
  • 1-2 banany, pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny

polewa

  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

 

  • 10 g liofilizowanych ananasów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przygotuj mleko kokosowe, wg tego przepisu.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz gorąca wodą, zalej mlekiem kokosowym (2 szklanki) i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu dodaj olej kokosowy i wymieszaj.
  3. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Płatki owsiane zmiel w młynku. Zmiksuj razem płatki owsiane, dobrze odsączone daktyle, kakao i olej kokosowy. Wyłóż masę na spód tortownicy (nasmarowanej wcześniej olejem kokosowym). Włóż tortownicę na 10 minut do lodówki.
  4. W tym czasie przygotuj masę jaglaną: do ugotowanej kaszy dodaj pulpę kokosową (lub uprażone wiórki kokosowe), sok z cytryny, syrop z agawy (do smaku), ziarenka wanilii oraz stała zastygniętą część mleka kokosowego z puszki (mleko w puszce się rozdziela i wykorzystujemy tylko białą część, wodę wykorzystaj do koktajli). Odłóż 2 łyżki mleka kokosowego na później.Wszystko zmiksuj blenderem na kremową, jednolitą masę.
  5. Spód ciasta nasmaruj masłem orzechowym i ułóż na nim plasterki bananów skropione sokiem z cytryny.
  6. Przelej masę jaglaną, wyrównaj powierzchnie i wstaw na kilka godzin (najlepiej na cała noc) do lodówki.
  7. Przygotuj ganache : roztop wszystkie składniki polewy w rondelku, lekko przestudź i wylej na ciasto. Wstaw do zastygnięcia do lodówki.
  8. Wierzch udekoruj liofilizowanym ananasem.

 

Jagielnik kokosowy bez pieczenia (bez laktozy i bez cukru) Jagielnik kokosowy bez pieczenia (bez laktozy i bez cukru)


CiastaPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    8 komentarzy

    • Agata says:

      Mam podobny stosunek do kaszy jaglanej ;) W tej postaci jest jednak kremowa, bardzo kokosowa, dzięki gotowaniu na mleku kokosowym, a następnie miksowaniu z gęstym, kremowym mlekiem z puszki. Proponuję się przełamać i spróbować :-)

    • Agata says:

      tłuste mleko kokosowe, czyli z puszki ;) Ale jak dasz z kartonu (takie jak do kawy), to też wyjdzie, będzie mniej błyszcząca polewa

    • Agata says:

      Daktyle sklejają spód. Możesz zrobić inny. Np. wegańskie ciasteczka owsiane i olej kokosowy (na 300g pokruszonych ciasteczek ok 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego).