Wszystkie nagrody świata dla Francuzów za kruche ciasto. Taki pojawia się w mojej głowie postulat zawsze, gdy je piekę. Ci, którzy odwiedzają nas często, wiedzą, że mam do tartaletek z białą czekoladą niebywałą słabość:) Nie jestem pewna, czy recepturę tarty i tartaletek opracowano nad Sekwaną, niewątpliwie jednak tam zadbano o ich karierę. Paryskie cukiernie są dla mnie, jak eleganckie butki, w których wszystko mi pasuje:) W takich miejscach zachwycają detale, jakość, faktura i kształt. O niepowtarzalnym smaku nie wspominając.

Kruche ciasto z dobrego przepisu wychodzi zawsze, ja od lat jestem wierna wskazówkom Pierre Herme. Znalazłam je w słodkiej serii Larousse i bez obaw, czy ciasto wyjdzie czy nie (udaje się zawsze) -  wykorzystuję w swoich wypiekach. Improwizuję za to z nadzieniami. Tę zimową niedzielę pozbawioną śniegu osłodziłam sobie białą czekoladą. Zarówno do delikatnych kruchych tartaletek, jak i pogody, pasuje wyśmienicie.

tartaletki z białą czekoladą

Jest jeden sekret dotyczący przygotowania kruchego ciasta. By było miękkie i delikatne nie należy go zbyt długo wyrabiać. W praktyce ta rada sprowadza się do tego, by jedynie połączyć składniki. Gdy dodamy do wymieszanej z masłem mąki jajka z cukrem, cukier wchłonie wodę i nie będzie ona łączyła glutenu ani skrobi. Dzięki temu ciasto nabiera pożądanej kruchości. Brzmi skomplikowanie? Zerknijcie na przepis i przekonajcie się, że nie trzeba być Francuzem albo przynajmniej skończyć rocznego szkolenia cukierniczego w Le Cordon Bleu, by upiec wyśmietnie tartaletki.

Składniki:

ciasto:

  • 125 g cukru pudru
  • 250 g mÄ…ki
  • 125 g masÅ‚a o temepraturze pokojowej
  • 1 jajko
  • laska wanilii

nadzienie:

  • tabliczka biaÅ‚ej czekolady
  • szklanka Å›mietany 30 lub 36%
  • 2 Å‚yżeczki likeru amretto lub kokosowego
  • pół szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarenka i wymieszać je z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać masło i wybrabiać palcami albo nożem, tak by składniki szybko się połączyły. W cieście zrobić wgłębienie, wbić jajko i posypać je cukrem z wanilią. Szybko i energicznie wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem foremki. Piec około 20 minut w 175 stopniach. Ciasto powinno przez pierwsze 10 minut być obciążone kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli wyłożonymi na papierze do pieczenia.

tartaletki z białą czekoladą

Tak wyglądają już gotowe, oprószone jadalnym brokatem.Przed Wami jeszcze przygotowanie kremu:)

Krem:

Czekoladę połamać na kwałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mieszać aż masa zgęstnieje. Wlać liker dobrze wymieszać, dodać połowę płatków migdałowych. Pozostałe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi wystudzone tartaletki. Wcześniej jednak trzeba poczekać aż krem wystygnie i zimnym napełniać upieczone ciasto. Gotowe tartaletki wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

tartaletki z białą czekoladą

Tutaj nasze inne przepisy z kruchym słodkim ciastem w roli głównej:

tartaletki jagodowe z bitą śmietaną

tartaletki z czekoladÄ… i guszkÄ…

waniliowe babeczki z brzoskwiniami

tarta z truskawkami z kremem cytrynowym

tarta z musem z białej czekolady

krucha tarta z truskawkami

krucha tarta z pomarańczami i waniliowym kremem

 

 

 

 


DeseryPrzepisyWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    14 komentarzy

  1. marta says:

    Pysznie wyglÄ…dajÄ…:) zastanawiam siÄ™,czy można by to zrobić w wersji maxi,czyli na normalnej blaszce do tarty…

    • Sylwia says:

      Oczywiście, że można. Z podanych w przepisie proporcji ciasta spokojnie wystarczy na tradycyjną okrągłą 26 centymetrową foremkę do tarty. Podobnie z nadzieniem.

  2. Kasia says:

    Niestety rozczarowanie na caÅ‚ej lini! W smaku żadne, co mnie zdziwiÅ‚o, ponieważ i Å›mietana i czekolada, i migdaÅ‚y to coÅ›, co po prostu musi być pyszne. PomijajÄ…c już fakt, że taka ilość Å›mietany z czekoladÄ… nie ma szans zgÄ™stnięć. CzekaÅ‚am na to DOBĘ, dodaÅ‚am wreszcie drugÄ… czekoladÄ™ i dopiero wtedy mogÅ‚am jako tako napeÅ‚nić babeczki. Od razu po przeczytaniu przepisu wydaÅ‚o mi siÄ™ za dużo Å›mietany, ale pomyÅ›laÅ‚am, że to musi być sprawdzony przepis, wiÄ™c spróbowaÅ‚am… nie powtórzÄ™…

    • Sylwia says:

      Bardzo mi przykro,że nie wyszÅ‚o, ale robiÅ‚am ten krem kilka razy i zawsze gÄ™stniaÅ‚ – co widać nawet na zdjÄ™ciu. Używam czekolady Milka.O smaku nie dyskutujÄ™, kwestia gustu, dla mnie biaÅ‚a czekolada i migdaÅ‚y – strzaÅ‚ w dziesiÄ…tkÄ™. Jest sÅ‚odko i krucho. Pozdrawiam:)

  3. Karolina says:

    Mój krem również nie wyszedł,dałam białą milke i niecałą szklankę śmietany 30%,mieszałam,mieszałam i krem nic nie zgęstniał. Co jest nie tak?

    • Sylwia says:

      Niestety trudno mi ocenić, dlaczego się nie udał. Ponieważ to już kolejna sugestia, że nie gęstnieje, zrobię go ponownie i wtedy przeanalizuję, gdzie może tkwić błąd i jak go uniknąć.

  4. Hana says:

    zrobiłam właśnie tartaletki i owszem krem nie chciał zgęstnieć ale włożyłam do lodówki na ok 20 min i mi zgęstniał nie mocno ale tak żeby nałożyć do foremek