W galeriach handlowych już pachnie świętami. Z głośników sączą się kolędy. Na choinkach ustawionych w głównych alejkach mienią bombki. Realia świątecznego marketingu są bezwzględne. Boże Narodzenie zaczyna się jesienią. W tym roku wyjątkowo mi to nie przeszkadza. Sama dałam się – choć z nieco innych powodów – uwieść temu szaleństwu i mam już prawie wszystkie prezenty dla Najbliższych. Do tego dekoracje i gotową listę z wypiekami, które pojawią się na naszym stole.
Was też zachęcam, by tę świąteczną produkcję zaplanować wcześniej. Sporo ciastek i pierników można zrobić kilka tygodni przed Wigilią. Zerknijcie na nasze bożonarodzeniowe podpowiedzi, mamy nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś wyjątkowego na Wasz świąteczny stół:)
W naszym pakiecie proponujemy zupy, dania główne, desery, a także zachęcamy by samodzielnie wykonać smaczne prezenty pod choinkę dla bliskich. Gwarantujemy, że ucieszą one zdecydowanie bardziej niż kupiony pośpiesznie drobiazg:)
Zupy:
W moim domu obowiązkowo pojawia się zupa z suszu. Przypomina kompot, ale jest zdecydowanie gęstsza i można jeść ją z makaronem. Babcia przywiozła jej wspomnienie z rodzinnego domu nieopodal Lwowa. Tym, którzy tej zupy nie znają, polecam wyjątkowo.
Do tego u nas tradycyjnie grzybowa – w postaci kremu i coś z nowości – zupa rybna. Przepis przywieziony z okolic Kołobrzegu wyśmienicie sprawdzi się na świątecznym stole.
Dania główne:
Kaczka jest daniem idealnym. W otoczeniu świątecznych dodatków, żurawiny, jabłek albo pomarańczy. Lżejsza niż pieczone czerwone mięsa, a moim zdaniem równie wykwintna.
pierś z kaczki z żurawinowym chunteyem
Tym, którzy nie lubią karpia i jego ości polecamy ryby w innym wydaniu. Lekkie, soczyste i dietetyczne.
Jeśli nie ryby i kaczka to może gęś?
Na świąteczny obiad możecie podać mięsa w dobrych sosach.
polędwiczki w sosie na białym winie
roladki z suszonymi pomidorami
szynka z jelenia w sosie korzennym
Pierniczki:
Pierniczki najlepiej zrobić już teraz. Im więcej czasu będą odpoczywały, tym dla naszych kubków smakowych lepiej. Spróbujcie wykonać te choinkowe, pięknie lukrowane na choince wyglądają obłędnie.
Ciasta:
Jeśli chcecie usłyszeć mnóstwo komplementów koniecznie zróbcie tort bezowy. W zimowej otoczce świetnie sprawdzi się dacquoise. Nasycony bakaliami robi wrażenie. I do tego smakuje rewelacyjnie. Przewiduję, że goście przy stole będą bić się o ostatni kawałek:)
Boże Narodzenie to tradycyjnie smak sernika i makowca. My wolimy to pierwsze ciasto, dla Was w dwóch wariantach – bogatszym z kajmakiem i lżejszym kremowym.
Mamy też wyjścia awaryjne, dla tych, którzy pieką na ostatnią chwilę. Świetnie sprawdzi się i na pewno wyjdzie – ciasto czekoladowe albo orzechowe.
Ci, którzy w święta potrzebują więcej orzeźwienia polecamy mocno cytrynową tartę.
Ciasteczka:
Ciasteczka warto zrobić w nieograniczonej ilości. Wypełniają dom subtelnym aromatem, a poukładane w kolorowych puszkach są też wdzięczną dekoracją.
krajanka piernikowo-marcepanowa
kruche ciasteczka pomarańczowe
Prezenty:
Niewielkie paczuszki zrobione z wielkim sercem – to przyjemny prezent, dla tych którzy są wokół nas. Takie drobiazgi są miłym podziękowaniem, gestem pamięci albo docenienia. Jeśli przygotujecie je raz, w kolejnych latach nie będziecie wyobrażali sobie bez nich Świąt:)
skórka pomarańczowa w czekoladzie
czekoladki kokosowe z migdałami
czekoladki z marcepanem i czereśnią
Ten nasz świąteczny zestaw w grudniu niewątpliwie zostanie uzupełniony, bo choć mamy swoje tradycyjne smaki, to wciąż poszukujemy nowych, które czasami jednorazowo, czasami na dłużej goszczą w naszych domach. Zaglądajcie do nas, bo inspiracji nie zabraknie:)
Tymczasem życzymy przyjemności w bożonarodzeniowych przygotowaniach! Niech one dadzą Wam dużo radości:)
4 komentarze
Inspirowane Smakiem says:
Bardzo fajne pomysły! Szczególnie na prezenty. :) I piękna buteleczka/karafka na likier.
Pozdrawiam, IS
JemCoDobre says:
Boże Narodzenie tuż tuż – a wraz z nim warto sięgnąć nie tylko po sprawdzone przepisy, ale też i nowe. Najlepiej zwrócić uwagę na to, by zawierały jak najwięcej zdrowych składników – wtedy będzie można wyciągnąc ze Świąt jak najwięcej, również jeśli chodzi o stan naszego organizmu.
leokanarek says:
Może jakiś przepis na świąteczną szynkę:)
Pozdrawiam.
Sylwia says:
Polecamy w wersji suszonej http://www.kuchniawformie.pl/2013/02/schab-suszony/